Ocak ve Şubat Ayının Acı Bilançosu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz Ocak ve Şubat aylarında dünya gündemi bir hayli yoğundu. Dünya ülkelerin yanı sıra Türkiye’de yaşanan acı olaylarda bizleri derinden sarstı. Salgınlar, hastalıklar, uçak kazaları, depremler, yangınlar, ölümler… Vatandaşların hayatını riske eden bu durumlar ülkeleri ekonomik anlamda da zarar uğrattı. Arka arkaya gelen bu durumların etkisi önümüzdeki aylarda da devam edecek gibi gözüküyor. İşte Ocak ve Şubat Ayının acı bilançosu;

Ocak ayının ilk günlerine bir ölüm haberi ile uyandık. İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, ABD askerleri tarafından öldürüldü. Öldürülme sebebi olarak da Süleymani’nin aktif olarak Irak ve çevresindeki Amerikan diplomat ve askerlerine yönelik saldırı planı yaptığı gösterildi. İran için fazlasıyla önemli olan General’in cenaze töreni de ülkeyi yasa boğdu. Binlerce kişi İran bayrakları eşliğinde “Ben Süleymani’yim” sloganı attı. 

Eylül ayında başlayan Avusturalya yangınları Ocak aynında da devam etti. Yangın 11 milyon hektar alanı, 2 bin 600’den fazla evi yakıp kül etti. Sıçrayan yangınlar nedeni ile 33 kişi hayatını kaybetti. Kayıtlara göre 480 milyondan fazla hayvan yangın nedeniyle can verdi.

Ocak aynın ortalarında ilk felaketi yaşayan Çin oldu. Corona adı verilen bir virüs ortaya çıktı. Başlarda hastalık olarak bilinen bu virüs kısa zamanda salgına dönüştü. 22 Ocak’ta salgın halinde yayınlan Corona virüsü tam bir haftada 170 can aldı. Hızla yayılmaya devam eden salgının bir çözümü halen bulunamadı. Çin’in Wuhan şehrinde durdurulamaz bir şekilde ilerleyen Corona virüsü, Wuhan’ın adeta hayalet bir şehir olmasına yol açtı. Dükkanlar kapandı, kimse evlerinden çıkamadı.

Çin’de 12 bin 912 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından virüs diğer ülkelere de yayıldı. İran’da son hayatını kaybedenlerle beraber 66 kişi virüs nedeniyle can verdi. ABD, Vietnam, Ermenistan, İtalya, Fransa, Almanya gibi daha pek çok ülkede vaka görüldü. Türkiye’ye yayılmasını engellemek amacıyla pek çok önlem alındı. Hastalık olan ülkelere seyahatler bir süreliğine durduruldu. Komşu ülkelerde de hastalık olduğundan dolayı sınır kapıları kapandı. Sınırlara hastane çadırlar kuruldu. Böylece buraya gelen hastalar 14 gün gözetim altında tutuluyor. Eğer hastalık belirtisi yoksa ülkeye girmesine izin veriliyor.

Türkiye’de Ocak ve Şubat Ayında Acı Kayıplar Yaşadı

Gözlerin Çin’e çevrildiği ilk günlerde ülkemizde de büyük bir deprem meydana geldi. 24 Ocak tarihinde Elazığ merkezli 6.7 şiddetindeki deprem 41 vatandaşın hayatını yitirmesine neden oldu. 1.607 kişide hafif, orta ve ağır derecede yaralandı. Deprem Adıyaman, Diyarbakır ve Tunceli gibi çevre illerde de hissedildi. Yüzlerce binada oluşan hasar nedeniyle birçok insan evsiz kaldı. Evsiz kalanlar için hızlı bir şekilde prefabrik evler kuruldu. Teslim edilmeye başlanan evler sayesinde birçok insan ortada kalmaktan kurtuldu.

Depremden hemen sonra yapılan arama çalışmalarına pek çok görüntü damga vurdu. Arama kurtarma ekipleri, gönüllüler, resmi görevliler enkaz altındakileri çıkarmak için canla başla mücadele verdi. Bu mücadelenin ardından pek çok kişi kurtarıldı. Kurtarılan insanların görüntüleri zihinlerden silinmeyecek şekilde kazındı. Özellikle UMKE görevlisi Emine Kuştepe’nin enkaz altındaki Azize ile yaptığı konuşmalar ve kurtarılması hafızalarda önemli bir yer edindi. 

Şubat ayına ise bir çığ felaketi ile girdik. Van’da bir minibüsün üzerine çığ düştü. 5 kişinin yaşamını yitirdiği bu felaket art arda 2 kere yaşandı. Toplamda 33 kişi hayatını yitirdi ve 75 kişi yaralandı. Bu felaketi Sabiha Gökçen Havalimanında düşen uçak takip etti. Pegasus Havayolları’na ait bir uçak iniş sırasında pist dışına çıkarak 3 parçaya bölündü. 3 kişi hayatını kaybederken 180 kişide yaralandı. Yapılan araştırmalar sonrasında kazaya neden olan bazı bulgulara ulaşıldı. Rüzgarın kuvvetli esmesi ve yönü ise bu seçeneklerin başında geldi.

Takvimler 28 Şubat’ı gösterdiğinde ise 33 eve ateş düştü. Suriye’nin İdlib şehrinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne rejim güçleri tarafından hava saldırısı yapıldı. 33 askerimiz şehit oldu. Olayın hemen arkasından NATO’da olağanüstü Suriye toplantısı düzenlendi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Esed rejimi ve destekçisi Rusya’nın İdlib şehrindeki saldırılarını kınadı. Diğer ülkelerden taziye mesajları da gecikmedi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Şehitlerimizin kanını yerde bırakmamak adına Bahar Kalkanı Harekatını başlattıklarını duyurdu.

33 şehidimizin kıymetli ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekanları cennet, kabirleri nur olsun inşallah. Türk milletinin başı sağ olsun. 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Ocak ve Şubat Ayının Acı Bilançosu

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!