Türkiye’nin itibarını sanata yatırım yükseltecek

Türkiye’nin itibarını sanata yatırım yükseltecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanata yatırım yapmak, sanatçılara kol kanat germek sadece kişisel/kurumsal itibarı yükseltmekle kalmıyor, ülkenin dünya kamuoyu gözündeki imajını da güçlendiriyor. Yurtdışından Türkiye’ye bakınca 160’a yakın gazetecinin hapiste yattığı, muhalif sanatçıların tu kaka edildiği, ifade özgürlüğünün, hukukun, adaletin olmadığı, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sitelerinin bile engellendiği bir ülke görülüyor. Ekonomik krize rağmen yapılan büyük sanat yatırımları, açılan yeni müzeler, uluslararası sergi ve sanat fuarları ise dünya kamuoyunun gözündeki olumsuz izlenimleri azaltmaya yardımcı oluyor. Eylül ayında yapılan Contemporary Istanbul’un Başkanı Ali Güreli açılışta İstanbul’un dünyanın ilk beş kültür ve sanat metropolü arasına gireceğine dair duyduğu güveni dile getirmişti. Bu güven temelsiz sayılmaz; sanat dünyasına yapılan yatırımlar gelecek konusunda iyimserlik yaratıyor.

KÜLTÜREL DÖNÜŞÜME ÖNCÜLÜK EDECEK

FETÖ’yle, PKK terörüyle, ABD’nin emperyal planlarıyla, ekonomik krizle baş etmek; sınırlarını ve ulusal bağımsızlığını korumak zorunda olan Türkiye, sonbahara sanat açısından büyük adımlarla girdi. Ülkenin en büyük sanayi kuruluşu Koç Holding’in vakfına ait Arter, sezonu Dolapdere’deki yeni binasında açtı. İngiliz Grimshaw Architects’in tasarladığı bina kentin kültürel odak noktalarından biri olacak. İçinde bulunduğu bölgenin kültürel dönüşümüne öncülük edecek. Mimarlığın yaşam alanlarını dönüştürürken, kent sembolleri yaratma gücünü yabana atmamalı. Bu yapıların içeriği kadar fiziksel varlıkları da kültür alanında fark yaratıyor. İstanbul Modern’in önümüzdeki yıl açılacak yeni binası da bunlardan biri olacak. Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi İstanbul Modern, Renzo Piano imzalı yeni binasıyla dünyada en çok dikkat çeken yapılardan birine sahip olacak.

YATIRIMLAR KRİZE RAĞMEN SÜRMELİ

Koleksiyoner Sarp Evliyagil’in kurduğu kar amacı gütmeyen Müze Evliyagil, Ankara’da Cer Modern, Eskişehir’de koleksiyoner Erol Tabanca’nın kurduğu dünyaca ünlü Japon mimar Kengo Kuma’nın imzasını taşıyan Odunpazarı Modern Müze gibi müzeler kişilerin büyük yatırımlarıyla hayata geçirildi. Ama devletin yaptığı yatırımlar da var. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin uzun bir restorasyon süreci geçiren bölümleri bir iki gün önce açıldı. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi 2020’de açılacak. 2013 yılında restore edilmeye başlanan tarihi Kayseri Kalesi’ndeki çalışmalar da tamamlandı ve ziyarete açıldı. Resmi açılışı Ekim ayında yapılacak olan kale, kültür ve sanat merkezi olarak hizmet verecek. Nevşehir’de yeni yapılan 57 bin metrekarelik Kapadokya Yeraltı Müzesi de devlet yatırımlarından. Kamu ile özel sektör ekonomik krize rağmen yatırımlarını sürdürürse daha farklı bir sanat ikliminde nefes alabiliriz.

İlgili Türkiye’nin itibarını sanata yatırım yükseltecek haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz.

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Türkiye’nin itibarını sanata yatırım yükseltecek

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!