Otizim Nedir?
Otizm, belirtileri erken çocukluk dönemlerinde ortaya çıkmağa başlayan Nöro-Gelişimsel bir rahatsızlıktı. Otizm kendine has belirtileri iki şekilde gösterir.
1-Gelişim aşamalarının erken dönemlerinde belirtiler verir.
2-Bazen normal gelişim dönemlerini yaşarken birden belirginleşen değişimlerle kendini gösterir.
Çocukların normal giden davranışlarında bazı aksaklıklar, konuşmada güçlük çekmesi, çevresine karşı ilgisiz olması ile dikkat çeker. Hatta önceleri tek heceli kelimeleri söylerken onları da terk ettiği, kelimeleri unuttuğu da görülür. Çocukların içinde bulundukları aylara göre karakteristik gelişim aşamaları vardır. Ebeveynlerin bu gelişim aşamalarını iyi bilip çocuklarını çok dikkatlice gözlemeleri gerekir. Rahatsız edici değişimleri zamanında doktoru ile konuşup, kontrol altına almak icap eder.
Otizmin fark edilen belirtileri arasında duyusal problemlerin de olduğu görülür. Çocuğun yaşadığı duyusal problemler sebebiyle çevresi ile uyumsuzlukları artış gösterir. Hayata olan intibakı azalır. Denge problemleri, dokunma, görme, işitme hassasiyetleri artar.
Otizmde görülen belirtiler arasında duyusal problemler belirgindir. Duyusal problemler bireyin çevre ile uyumunu, hayata olan adaptasyonunu azaltmaktadır. Örneğin; yüksek sese karşı duyarlılık, dokunma hassasiyeti, ışığa karşı duyarlılık, derinlik problemleri, denge ile ilgili problemler yaşantısını etkiler.
Otizm Belirtileri
Mevcut bozukluk genelde iki ana katagoride yoğunlaşır.
1-Sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinde gerilik.
Çevresindeki insanlarla, arkadaşlarıyla ilgilenmeme. Çağrıldığında bakmama, parmak uçlarında yürümeye çalışma, yaşının gereği olan konuşmalarında gecikme veya durma, iletişim aracı olarak konuşmayı reddetme gibi belirtiler göze çarpar.
2- Sıradan hareketleri tekrarlama, olduğu yerde dönme veya sallanma gibi hareketleri devamlı yapma.
3-Değişikliklerde agresifleşme ve tepki gösterme. Işıktan, yüksek seslerden negatif etkilenme ve aşırı tepki verme, bazı oyuncaklarına aşırı bağımlı olma.
Tanı Nasıl Konulur.
6-9 ay arası bebeklerde; Gözlem çok önemlidir. Bebeğin çıkardığı sesleri akranlarının çıkardığı seslerle karşılaştırma, göz temasına ve gülümseme gibi davranışlara verdiği karşılıklar, ismini duyduğunda gösterdiği tepki, oyunlara karşı ilgisi devamlı izlenmeli ve doktoru bu konularda bilgilendirmek gerekir.
İlhan bey çok güzel olmuş. Elinize yüreğinize sağlık… Takipleşelim!.. Tam nasıl oluyor bilmiyorum ama…