Stres, Depresyon Nedir?
İnsanları strese sokan faktörleri yok etmek mümkün olamıyorsa yapılacak tek şey stresi etkisiz hale getirmeye çalışmak seçeneğidir.
Stres kişinin, hayatta kalma içgüdüsünün bir yansımasıdır. Vücudun geliştirdiği bir savunma mekanizması olarak işlev görür. Canlıların başa çıkamadıkları olaylar, beyin tarafından endişe verici olarak kodlanırsa vücut bu içgüdüye bağlı olarak harekete geçer ve kişi strese girer. Strese girmekle, vücutta bir takım tepkisel davranışlar başlar. Adrenalin ve kortizon salgılanması ile tansiyon yükselir, kaslarda kasılmalar ve nefes alış verişlerinde ritim değişiklikleri olur. Bu reaksiyonlar, vücudun strese girmesine sebep olan olaylarla başa çıkabilmesi için duyuları uyaran tepkilerdir. Böyle anlarda yapılacak tıbbi müdahaleler olması yanında alternatif tedavi seçenekleri de mevcuttur. Bu seçeneklerden ilk akla gelen, Stresi azaltan bitkiler ile kişiye yardımcı olmaktır.
Kalabalık şehir hayatı, insanların doğal hayat koşullarından uzak, kalabalık şehirlerde yaşamaları stresin en öneli sebeplerinden biridir. Yukarda saydığımız faktörlerle birleşip patolojik bir boyuta geldiğinde stres için, asrın hastalığıdır diyebiliriz. Stresin kendine has belirtileri vardır. Bu belirtileri 4 ana başlıkta özetleyebiliriz. Passiflora, Melisa, Kediotu, Sarı kantaron gibi bitki çayları strese iyi gelen çaylardır.
Bazılarında kullanmak sakıncalı olabilir. Çünkü herkesin bünyesi bir değildir. Bir kişiye çok iyi gelen bir bitki başka birinde alerjik reaksiyonlar gösterebilir.
Çok güzel yazmışsın sevgili kalemdaşım ellerine yüreğine sağlık İlhan bey
Teşekkür ederim. Beğendiğinize sevindim. Sağolun. Selamlar
Ayşe İlhan Ezel