ENTEL Mİ ENTELEKTÜEL Mİ ?

Entel ve entelektüel kelimeleri bir çok kez yanlış kullanıma maruz kalmakta ne yazık ki günümüzde. Entel kişi entelektüel havasına bürünmeye çalışan daha çok görünüm ve kalıplaşmış olgularla uğraşırken entelektüel kişi bilgi ve kültür birikimi yüksek kişilere denir.

Aslında detayları fark edildiğinde entelliğin dış cilalama ve kalıplaşmış olguların bir bütünü üretilmiş düşünceleri tekrarlamak üretilmiş düşüncelere çok da bir katkıda bulunmamak teorik anlamda onları seslendirmek bütün teoriyi bilse dahi bir insanı entelektüel yapmaz. Entelektüel olabilmesi için evrensel anlamda etkide bulunması şarttır yani bir düşünce üzerine düşünmek ve değişimi için bir olgu yaratır. Olguyu şekillendirir geliştirir bütünsel olarak ele alır ve büyük bir yapıt olarak ortaya koyar.

Entelektüellik ile aydınlık kavramının da benzeş kullanıldığı olur fakat entelektüel kişi kavramlarla aydın kişi ise olaylarla uğraşır örneğin; gazetecilik aydın tanımına oturan bir meslektir çünkü olaylarla uğraşır. Ancak entelektüel olayları olguları ve kavramları diyalektik bütünselliği ve ilişkisi içinde ele alarak bütünsel bir yaklaşımla değerlendirir ve kendine özgü sonuçlar çıkarır. Bir çeşit düşünceleriyle yol göstericiliği yapar.

Türkiye’de  ” entel ” diye kullanılan küçümseyici bir ironi  vardır tamda bu sebeple kullanılmaktadır. Günümüzde entelektüel görünümlü insanlara değil gerçekçi, yenilikçi, gelişime açık,parlak fikirli kültür ve

 bilgi birikimine sahip entelektüel insanlara ihtiyacımız oldukça yüksek.

Exit mobile version