Trump’ın Filistin sorununu çözmek için damadı ve Beyaz Saray danışmanı Jared Kushner’a hazırlattığı ‘Yüzyılın Anlaşması’ Washington’u böldü. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, ABD yönetiminin İsrail-Filistin barış planının İsrail’e öncelik tanıyan tek taraflı bir plan olarak değerlendirilip yeterli ilgiyi görmeyeceğini beklediği belirtildi. Washington Post gazetesi, Pompeo’nun New York merkezli Yahudi sivil toplum kuruluşu “Büyük Amerikan Yahudi Örgütleri Başkanları Konferansı”nın kapalı bir toplantısında, ABD yönetiminin “Yüzyılın Anlaşması” diye nitelendirdiği İsrail-Filistin barış planına ilişkin değerlendirmelerine ulaştı. Habere göre, Pompeo söz konusu toplantıda, bazı kişilerin, Donald Trump yönetiminin bu ay açıklanması beklenen barış planının ‘uygulanamayacağını’ veya ‘ilgi görmeyeceğini’ düşündüğünü söyledi. Pompeo, “(Plan) reddedilebilir. Nihayetinde bu olabilir. ‘Plan orijinal değildi. Bizim işimize yaramadı’ veya ‘İki iyi şey varken içinde dokuz kötü şey var. Biz yokuz’ diyenler olacak” ifadelerini kullandı. Haberde Trump yönetiminin planıyla İsrail ile Filistin arasında donmuş çatışmaları tekrar başlatabileceğini ima eden Pompeo’nun “İnsanların neden bu planın sadece İsrail’in hoşuna gidecek bir plan olduğunu düşüneceğini anlıyorum” dediğine vurgu yapıldı. Haberde, ABD Dışişleri’nin ayrıca İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak etmesi durumunda neler yapılacağına dair de planlama yaptığı iddia edildi. Toplantıdan sonra Washington Post’a konuşan ancak isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki katılımcı, Pompeo’nun, Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in öncülüğünde hazırlanan plan konusunda iyimser olmadığını sezdiğini ifade etti. ABD Başkanı Donald Trump da Pompeo’nun Washington Post’a sızan açıklamalarına ilişkin soruları yanıtladı. Trump, “Bakın, Ortadoğu’da barış planının başarılı olması için elimizden geleni yapıyoruz. (Pompeo) Haklı olabilir. Yani çoğu kişi bunu söyleyebilir. İyi bir şansımız var ama bakalım ne olacak” diyerek şöyle devam etti: “Mike’ın (Pompeo) bunları söylemesini anlıyorum. Çünkü çoğu kişi bunun yapılamayacağını söylüyor. Belki de yapılabilir. Her zaman dediğim gibi neler olacağını göreceğiz.”
FİLİSTİN KENDİNİ YÖNETEMEZ: Trump ve Pompoeo’nun açıklamalarından sonra konuyla ilgili soruları yanıtlayan anlaşmanın mimarı Kushner, Filistinlilerin şu an için kendi kendilerini yönetebilecek bir durumda olmadıklarını söyledi. Ortadoğu barış planı ile ilgili olarak bir Amerikan Axios haber sitesinin sorularını yanıtlayan Kushner, Filistinlilerin İsrail hükümetinden ve ordusundan tamamen bağımsız bir idare beklentisiyle ilgili bir soruya, “Filistinlilerin düzgün bir hükümet yapısı ve makul bir güvenlik sistemi yok. İnsanlar korku ve dehşet içinde yaşıyor. O yüzden bu çıtanın çok yukarıda olduğunu düşünüyorum” yanıtını verdi.
KUSHNER TEK DEVLETTEN YANA: Kushner’ın hazırladığı ve öncelikli İsrail ile Filistinliler arasındaki sorunlara son vermeyi hedefleyen planın ayrıntıları henüz açıklanmadı. Planın ekonomik boyutunun, 25-26 Haziran tarihlerinde Bahreyn’de yapılacak bir konferansta kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor. Kushner’in açıklamalarına göre planda iki devletli bir çözüm, yani Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olması öngörülmüyor. Ancak Filistinlilere kapsamlı bir ekonomik yardım paketi önerecek.