Zeynep Sude Taşdelen ve Yasemin Kayabay, klasik bale alanında ülkemizi temsil ettikleri yarışmadan dereceyle döndü.
İstanbul’da yaşayan 15 yaşındaki Sude Taşdelen ve 12 yaşındaki Yasemin Kayabay, Barselona’da düzenlenen uluslararası bale yarışması ‘Youth America Grand Prix’de Türkiye’yi temsil etti. Taşdelen, 15- 18 yaş büyükler kategorisinde, klasik bale alanında 89 yarışmacı arasından 1’inci oldu. Kayabay ise 12- 14 yaş küçükler kategorisinde, 120 yarışmacı arasından hem klasik bale hem de modern dans performansıyla ilk 12’ye girdi. Türkiye adına ilki başaran kızlar, büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi.
‘Youth America Grand Prix’nin (YAGP) yarı finali, bu sene 7- 9 aralık günlerinde İspanya’da düzenlendi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı (MSGSÜ) Bale Ana Sanat Dalı öğrencilerinden Yasemin Kayabay ve Zeynep Sude Taşdelen, yarı finalde Türkiye’yi temsil etti.
Klasik bale alanında birinci olan Taşdelen, bu başarısıyla hem birçok okuldan burs kazandı. Kayabay ise başarısıyla nisan ayında ABD’nin New York kentinde düzenlenecek final turunda yarışmaya hak kazandı.
‘DANSIM DIŞINDA BİR ŞEY DÜŞÜNEMEDİM’
Baleye yedi yaşında başlayan Sude Taşdelen, “Yarışmada çok heyecanlıydım. Hem psikolojik hem de fiziksel anlamda çok zorluydu; çünkü Türkiye’de bir ilki başardım. Bunu tabi ki de hocalarıma ve aileme borçluyum” diye konuştu.
Sahnedeyken, sadece dansına odaklandığını anlatan Taşdelen, şöyle devam etti: “Dansım dışında bir şey düşünemedim. Kendime güveniyordum ama birinci olacağımı düşünmemiştim. Bir hayaldi benim için ve gerçek oldu. Çok mutluyum.”
Yasemin Akbay, yarışma sürecini ise şöyle anlattı: “Çok önemli jüriler ve yarışmacılar vardı. Ben onlarla yarıştığım için çok mutluyum. Yarışmaya çalıştığımız zamanlarda, hiçbir ödül kazanmasam bile öğretmenimle o disiplinde özel olarak çalışmak bile çok büyük bir deneyimdi. Gösteri bittikten sonra tekrar dans etmek istiyorsun. Bütün öğretmenlerime ve okuluma, bana bu imkanı verdikleri için çok teşekkür ederim. Türkiye’yi böyle bir yarışmada temsil ettiğim için çok mutluyum.”
‘ÜLKE ADINI ZORLUKLARA RAĞMEN BİRİNCİLİĞE YAZDIK’
Türkiye’ye daha önce bu platformda birincilik kazandıran olmadığını vurgulayan Bale Ana Sanat Dalı araştırma görevlisi Işıl Konya Alataş, şunları kaydetti: “Gönlünü bu işe koymuş çok hocamız var. Haftanın altı günü ders veriyoruz. Finansal olarak yeterliliğimiz olmadığı için hem maddi hem de manevi anlamda her şeye yetmeye çalışıyoruz. Bu noktada bölüm başkanımız Prof. Dilek Evgin’in de çocuklarımız için verdiği emek asla göz ardı edilemez” diye konuştu.
SPONSOR ARIYORLAR
Sude Taşdelen’in şu an sponsor arayışında olduğunu belirten öğretim görevlisi Evelyn Tunçsav ise “Tek handikabımız, ekonomik sıkıntılar… Artık yurt dışında okumak maalesef eskisi kadar kolay değil. İnşallah bir sponsor aracılığıyla bunun da üstesinden geleceğiz” dedi.