1. Haberler
  2. 3. SAYFA
  3. Kadınlar icin en tehlikeli yer kendi evleri

Kadınlar icin en tehlikeli yer kendi evleri

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, kadınlar için en tehlikeli yerin kendi evleri olduğunu açıkladı. Araştırmacılar, her 10 ülkeden sadece 4’ünün evlilik içi tecavüzü suç saydığını vurgulayarak, hukuki reform yapılması çağrısında bulundu. 

Kadınlar icin en tehlikeli yer kendi evleri
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

irleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi tarafından yıllık olarak hazırlanan ve bu seneki başlığı ‘Değişen Dünyada Aile’ olan Dünya Kadın İlerleme raporu yayımlandı. Araştırmalar sonucu oluşturulan raporda, kadınlar için en tehlikeli yerlerden birinin kendi evleri olduğu belirtildi. “Hukukta kadınlara yönelik negatif ayrımcılığın azalması konusunda büyük ilerlemeler görüyoruz ancak beklendiği üzere aile yasalarındaki değişim oldukça yavaş” diyen BM Kadın Birimi Genel Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka “Aile içi şiddetin şaşırtıcı derecede yaygınlaştığını gösteren istatistikler, kadınlar için en tehlikeli yerlerden birinin evleri olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Raporda yer alanlara göre;  

– 2017’de işlenen kadın cinayetlerinden yüzde 60’a yakınında katilin aile üyelerinden biri olduğunu gösteren rapora göre, her gün 137 kadın aile fertlerinden biri tarafından öldürülüyor. 

– 15-49 yaş arasındaki 5 kadından biri, eskiden veya şu anda birlikte olduğu partneri tarafından fiziksel şiddet veya cinsel istismara uğruyor.  

– Her 10 ülkeden sadece dördü evlilik içi tecavüzü suç olarak tanımlıyor. 

– Pek çok ülkede de tecavüzcü mağdurla evlenerek soruşturmadan kurtulabiliyor. 

– Tunus, Ürdün ve Lübnan’da benzer yasaların yürürlükten kaldırılmasının ardından Irak’tan Malezya’ya kadar pek çok ülkede kadınlar, ‘tecavüzcünle evlen’ hukukunu bitirmek için baskı yapıyorlar. 

– ABD, Nepal, İngiltere ve Güney Afrika’nın da aralarında bulunduğu 50’den fazla ülkede kadına eşi tarafından tecavüz edilmesi suç sayılırken, Asya’nın büyük çoğunluğunda benzer yasal düzenlemelerin yapılması için kampanyalar yürütülüyor. 

– Birçok ülkede evlilik içi tecavüz suç sayılmadığı için buna ilişkin veriler toplanmıyor ama mağdurlara uygulanan toplumsal baskı nadir de olsa vakaların dile getirildiği ve ihbar edildiği anlamına geliyor. 

 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Kadınlar icin en tehlikeli yer kendi evleri
+ - 0

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!