1. Haberler
  2. SİYASET
  3. Türkiye Varlık Fonu 1.14 milyar dolar kredi alacak

Türkiye Varlık Fonu 1.14 milyar dolar kredi alacak

Türkiye Varlık Fonu’nun 1 milyar euroluk sendikasyon kredisi sürecinin koordinatör bankalarının Citigroup ve ICBC olduğu belirtildi. Sendikasyonun vadesinin 2 yıl olması, 1 yıl da uzatma opsiyonunun bulunması planlanıyor. Varlık Fonu, Citigroup ve ICBC konuya ilişkin yorum yapmadı. 

Türkiye Varlık Fonu 1.14 milyar dolar kredi alacak
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bloomberg’e bilgi veren 5 farklı kaynak, Türkiye Varlık Fonu’nun 1.14 milyar dolarlık sendikasyon kredisini koordine etmek için iki farklı grupla anlaşma sağladığını iddia etti. Citigroup Inc. ve Industrial Commercial of China Ltd. Türkiye’ye 2 yıl vadeli (1 yılda uzatma hakkı bulunuyor) borç verecek. Bu Varlık Fonu’nun aldığı ilk dış kredi olacak.

Türkiye Varlık Fonu, 2016 yılında ekonomide yaşanan sıkıntıların ardından, dış yatırımcıları Türkiye’ye çekmek amacıyla kuruldu. Fondaki iç çekişmelerin ardından İcra Kurulu Başkanı Mehmet Bostan görevden alınmıştı. Yaşananlardan duyduğu sıkıntıyı dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini başkanlık görevine atamıştı.

Bu gelişmenin ardından Malezya eski servet fonu Khazanah Nasional Bhd eski Türkiye müdürü Zafer Sönmez, genel müdür olarak seçildi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Çarşamba günü yaptığı açıklamada, fonun “bilançosunu ve şeffaflığını genişletmek için büyük adımlar attığını” söylemişti.

ALIŞILDIK BİR DURUM DEĞİL

Egemen bir sonun borç alması alışıkmadık olsa da, genellikle bir ülkenin birikmiş servetini çeşitli alanlarda kullanmak için kurulurlar. Yakın zamanda buna benzer bir örnek Suudi Arabistan’da da yaşandı. Suudiler geçen yıl, Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings Plc ve JPMorgan Chase & Co. dahil dünyanın en büyük küresel bankalarının bazılarından 11 milyar dolarlık kredi almıştı.

Türkiye Varlık Fonu bünyesinde Türkiye Halk Bankası A.Ş. ve Ziraat Bankası A.Ş.’de bulunuyor. Öte yandan Türk Telekom A.Ş., Milli Piyango ve Türk Hava Yolları da Varlık Fonu bünyesinden bulunuyor.

Fon 2017 yılında Industrial Commercial of China’dan (ICBC) 5 milyar dolar borç almak için girişimde bulunmuş, ancak kredi kesinleşmemişti.

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Türkiye Varlık Fonu 1.14 milyar dolar kredi alacak
+ - 0

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!