Emrihan AYDIN
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Merkez Anadolu Yaklaşımında Yürütme Erki Üyeleri

Merkez Anadolu Yaklaşımında Yürütme Erki Üyeleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Devlet yönetimleri, değişen dünya koşullarına uyum sağlamak zorundadır. Pandemiyle başlayan yeni çağda, süper güçlerden biri olmayı hedefleyen devletler, yönetim sistemlerini eski alışkanlıklardan arındırarak yeni çağa uygun hale getirmelidir. Aksi takdirde, süper güç olma hedefi zorlaşacaktır.

Yeni çağın devlet yönetim anlayışı olan Merkez Anadolu yaklaşımı, geçmişten gelen tüm unsurları değiştirerek, modern bir devlet yönetim sistemi sunmaktadır. Bu yaklaşımda, Denetimli Kuvvetler Ayrılığı İlkesi benimsenmiştir. Bu ilke ile yasama, yürütme ve yargı erkine ek olarak bir denetim erki oluşturulmuştur. Böylece, devlet yönetimi tam anlamıyla denetime açılmıştır. Denetim erki, bağımsız ve tarafsız bir cumhurbaşkanını temsilen tüm erkleri yönetimsel olarak denetleyecektir.

Merkez Anadolu yaklaşımı, güçlendirilmiş bir yürütme erkini benimsemektedir. Yürütmenin başı başbakan olup, yürütme erki üyeleri (bakanlıklar) yeniden yapılandırılmıştır. Her bakanlık, belirli bir konuya odaklanarak büyük bir sorumluluk üstlenecektir. Bu sayede, alanında uzmanlaşmış ve yüksek sorumluluk taşıyan organizasyonlar oluşturulacaktır.

Merkez Anadolu yaklaşımına göre yürütme erki üyeleri (bakanlıklar) şunlardır:

1         Adalet Bakanlığı

2         Aile Bakanlığı

3         Çevre Bakanlığı

4         Dışişleri Bakanlığı

5         Ekonomi Bakanlığı

6         Enerji Bakanlığı

7         Gençlik ve Spor Bakanlığı

8         Göç Bakanlığı

9         İç Güvenlik Bakanlığı

10       İş Dünyası Bakanlığı

11       Kültür Bakanlığı

12       Maliye Bakanlığı

13       Millî Eğitim Bakanlığı

14       Millî Savunma Bakanlığı

15       Orman Bakanlığı

16       Sağlık Bakanlığı

17       Sosyal Güvenlik Bakanlığı

18       Sosyal Hizmetler Bakanlığı

19       Şehircilik Bakanlığı

20       Tarım Bakanlığı

21       Teknoloji Bakanlığı

22       Turizm Bakanlığı

23       Ulaştırma Bakanlığı

24       Yerel Yönetim Hizmetleri Bakanlığı

Her bakanlık, kendi görev alanında geniş yetki ve sorumluluk taşımaktadır. Bakanlıklar, dört başbakan yardımcısı tarafından koordine edilmektedir. Başbakan yardımcıları, kendi alanlarındaki bakanlıkların çalışmalarını denetlemek ve koordine etmekle yükümlüdür. Her başbakan yardımcısının sorumlu olduğu belirli bakanlıklar bulunmaktadır. Başbakan yardımcıları, başbakana karşı bu bakanlıkların faaliyetleriyle ilgili sorumluluk taşımaktadır.

Başbakan yardımcılarının sorumlu olduğu bakanlıkların dağılımı yukarıdaki gibidir:

Merkez Anadolu yaklaşımında bakan yardımcıları bulunmamaktadır; bunun yerine, devlet yönetimi yapısında yer alan devlet aklı grubunun üyeleri olan bakanlık genel sekreterleri görev alacaktır. Bu sayede, kurumsal hafıza, bakanlar veya hükümet değişse bile genel sekreterler aracılığıyla sürdürülecektir. Genel sekreterler, bakanlıkların devlet aklının belirlediği kısa, orta ve uzun vadeli politika, strateji ve hedeflere uyup uymadığını kontrol etme görevini de üstlenecektir.

Sonuç olarak, yürütme erki, siyaset kurumunun kontrolünde değil, yönetiminde ve devlet aklının denetiminde bir yapı haline gelecektir. Bu durum, yürütme erkini güçlendirecek ve devlet politikalarından bağımsız bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Cumhurbaşkanı ise partisiz bir şekilde denetim erki ile yakın bir ilişki içinde olacak ve diğer erklerin denetim süreçlerinde rol alacaktır.

Merkez Anadolu Yaklaşımında Yürütme Erki Üyeleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.