1. Haberler
  2. AKTÜEL ÜRÜNLER
  3. Efsane Avcısı Unutulan Hikayelerin İzinde

Efsane Avcısı Unutulan Hikayelerin İzinde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KARDEŞLİĞİN GEÇEMEDİĞİ KÖPRÜ: CENDERE

Anadolu binlerce yıllık geçmişi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. Bu medeniyetlerden bize pek çok yaşanmış hikayeler, efsaneler kaldı. Üzerinde dolaştığımız topraklarda bizden önce yaşayanlar da bizler gibi güldü, eğlendi, zaman zaman hüzünlendi, ağladı. Ayrılıklar oldu, kavuşanlar büyük heyecanlar yaşadı. Bu topraklar ne kavgalar, ne savaşlar, ne aşklar, ne tutkular gördü.

Ben de bir gazeteci olarak bu yaşanmışlıkların peşine düştüm. Anadolu’da yaşanmış daha sonra ise dilden dile asırları aşıp günümüze gelebilmiş efsaneleri derlemeye başladım. Şimdi birbirinden ilginç bu efsaneleri sizinle de paylaşacağım. İlk yazımda birlikte Adıyaman’a gidelim. Burada bulunan Cendere Köprüsü’nün hikayesini , iki kardeş arasında yaşanan taht kavgası sonucu Anadolu topraklarının nasıl kanla sulandığını birlikte okuyalım.

ANADOLU’NUN HUZURUNU KAÇIRAN TAHT KAVGASI

Şimdi Milattan sonra 211 yılına gidiyoruz. Güneş yine kardeşliğin tarihinin yazıldığı  bu toprakları kavuruyor.

Bazen medeniyetlerin kaynaştığı ama genellikle kılıç seslerinin yankılandığı topraklar yine öfkeyle yoğruluyor.  Güneşin kızgın ışıkları bahar olmasına rağmen bozkırları yakıyor. Güneyden esen rüzgarlar havayı serinletmek şöyle dursun değdiği yeri kızdırıyor.

Roma İmparatorluğu’nun sınırlarını bir ok gibi uzaklara fırlatan imparator Septimus Severus artık hayatının son günlerinde. Yaşlı adam ülkeyi iki oğlu Caracalla ve Geta’ya bırakmaya hazırlanıyor. İki oğlunu da birbirinden ayırmayan İmparator sık sık oğullarına ülkeyi birlikte yönetmelerini tavsiye ediyor.

Severus ölürken evlatlarına pek çok nasihatte bulundu. Bunlardan en önemlisi kavga etmemeleriydi. Geta babasını can kulağı ile dinledi. Ama Caracalla ne kardeşi ne de babası gibi düşünüyordu. Onun tek amacı İmparatorluğu tek başına yönetmekti.

ZALİM KRAL CARACALLA KARDEŞİNİ CANİCE ÖLDÜRDÜ

İmparator Severus ölünce Caracalla zihnindeki korkunç planı devreye soktu. Kardeşi Geta’yı annesinin gözleri önünde kılıç darbeleri ile öldürdü. Acılı anne Julia Domna askerleri uzun süre engellemeye çalıştı. Hatta kılıç darbelerinden o da nasibini aldı. Ama tüm yalvarmalarına ve ağlamalarına rağmen gözü dönmüş Caracalla’yı kardeş katili olmaktan alı koyamadı.

Caracalla’nın kardeşini öldürmesi Roma Sarayı’nda da büyük üzüntüye sahne oldu. Geta’yı sevenler o günden sonra hep siyah giysiler giydiler. Yasa gömüldüler. Sarayın her odasından ağlama sesleri yükseliyor, ağıtlar dinmiyordu. Bu sızlanmalar vicdanının en gizli köşelerinde derin bir azap duyan Caracalla’yı çıldırtıyordu. Caracalla yaptığı hatayı yeni bir kinle söndürme yoluna gitti. Geta’nın tüm sevenlerinin kılıçtan geçirilmesi emrini verdi.

CARACALLA 20 BİN KİŞİYİ KILIÇTAN GEÇİRDİ

Zalim kral Caracalla’nın emri ile 20 bin kişi kılıçtan geçirildi. Adıyaman’da bulunan Cendere çayı günlerce Geta taraftarlarının kanı ile sulandı. Öfkesi bununla dinlemeyen zalim Caracalla, Geta adına basılan tüm madeni paraları da toplatıp imha ettirdi.

KARDEŞİNİN ADINA DİKİLEN SÜTUNU DA YIKTIRDI

Ayrıca babasının Cendere Çayı üzerinde yaptırdığı ve üzerine aile üyelerini temsilen dört sütun diktirdiği Cendere Köprüsü’ndeki bir sütunu da yıktırdı. Çünkü bu sütun Geta’yı temsil ediyordu. Eğer bir gün yolunuz düşerse Cendere Köprüsü’ne bir bakın. Köprünün iki tarafında 3 sütun sayacaksınız. Oradaki bir sütunun yeri ise boş. İşte o sütun Geta’nın sütunu. Zalim bir kraldan geriye kalan kanlı taht kavgasının izlerini hala taşıyor Cendere köprüsü. Altından ise ağır ağır akan Cendere Çayı Geta’ya ağlamaya devam ediyor usul usul. Bize tarihin mesajını da taşıyor.

CENDERE KÖPRÜSÜ’NE NASIL GİDİLİR?

Tarihi köprü Adıyaman’ın Kahta ilçesine çok yakın. Adıyaman ile Cendere Köprüsü arasındaki mesafe ise 51 kilometre. Bence Roma’dan günümüze kadar ulaşan önemli eserlerden olan köprü mutlaka görülmeli. Yolunuzu bu önemli tarihi eserin bulunduğu noktaya kısa süre içinde düşürmeniz dileğiyle.

 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Efsane Avcısı Unutulan Hikayelerin İzinde
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 9 Temmuz 2019, 15:34

    HİKAYENİN KONUSU FENA DEGİL.BU TÜR TARİHİ HİKAYELERİ SEVERİM AMA Bİ MAKALEDEN DAHA ÇOK Bİ ROMAN TADI VAR YAZINIZDA.ADIYAMANIN SICAGINI HİKAYEDEN DAHA ÇOK ANLATMISSINIZ NEREDEYSE. BETİMLEMELERİNİZİ BİR MAKALE İÇİN ÇOK YOĞUN BULDUM DOĞRUSU. BENCE ROMAN TÜRLERİNDE DAHA BAŞARILI OLABİLİRSİNİZ.

    Cevapla
Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!