1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Evren mi? Çoklu Evren mi?

Evren mi? Çoklu Evren mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçinde yaşadığımız gezegenin büyüklüğünü hepimiz biliyoruz. Güneş Sistemi’nin 5. büyük gezegeni olan Dünyamız, Samanyolu Galaksisi içindeki 100 milyar yıldızın; 14 milyar ışıkyıllık bir yarıçapa sahip, 2 trilyon galaksiye ev sahipliği yapan görülebilir evrenin yanında bir kum tanesi olarak bile ölçülendirilemiyor. İçinde bulunduğumuz evren öylesine büyük ki, bunu tam olarak kavramamız neredeyse imkansız hale geliyor. Uzaydaki en kısa mesafeleri bile ışık yılıyla ifade ediyoruz.

Peki evrenin bu kadar büyük olmasının sebebi nedir?

Kozmik enflasyon kuramı ilk olarak 1980 yılında, şu anda MIT(Massachusets Institute of Technology) üniversitesi fizik bölümünde Victor F. Weisskopf fizik profesörü unvanını taşıyan “ Alan Guth “ tarafından öne sürüldü. Enflasyon kuramı büyük patlamanın “patlama” aşamasını açıklayan bir kuram olarak tanımlanır. Bu kuram, evreni büyük patlama adı verilen muazzam genişleme evresine sürükleyen tetikleyici mekanizmaları açıklar. Aslında büyük patlama kuramı hiçbir zaman söz konusu patlama evresiyle ilgili bir kuram olmadı. Neyin patladığı, neden patladığı ya da patlamadan önce neler olduğuyla ilgili hiçbir şey söylememekteydi. İşte bu noktada bilim insanları fiziksel evrenbilim’deki bu durumu , “ Karanlık enerji “ olarak tanımladılar. Karanlık enerji, evreni sürekli genişleten ve galaksileri birbirinden uzaklaştıran bir enerji türü olmakla birlikte ; evrenin yavaşlayarak değil, tersine artan bir ivmeyle, hızlanarak genişlemesini sağlayan bir enerji türüdür. Fakat bu durum hala bilim insanları tarafından araştırılmakta olup, varlığı sezgisel ve matematiksel kanıtlara dayanan, gerçekte var olup olmadığı sağlam verilere dayanmayan bir muamma niteliğindedir.

 

Karanlık enerji yukarıdaki mor ızgarayla ve yerçekimi altındaki yeşil ızgarayla temsil edilir.
Resim: NASA/JPL Caltech

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karanlık enerji fikri, “süpernova” denilen uzak patlayan yıldızların çalışmalarına dayanarak, önceki on yılda öne sürüldü. Süpernova, dünyaya uzaklıklarının hesaplanmasını sağlayan “standart mumlar” olarak adlandırılan sabit ve ölçülebilir bir ışık yaymaktadır. Gözlemler, karanlık enerjinin, nesneleri gittikçe hızlanan bir hızda fırlattığını ortaya koydu. Bu araştırmalar, “çoklu-evren” fikri ile karşı karşıya kalmamıza olanak sağlamıştır. Antropik ilke dışına çıkacak olmanın fikri, birçok insanı heyecanlandıracak gibi görünüyor.

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Evren mi? Çoklu Evren mi?
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!