1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. İzmir için deprem riski geçti mi?

İzmir için deprem riski geçti mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son 3 yıldır Ege ve İzmir’i etkileyecek büyük deprem konusunda uyarılarda bulunan isimlerden İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Midilli Adası açıklarında yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından tehlikenin geçmediğine dikkat çekti. Ercan, “Fay kırığının Urla-Seferihisar uzantısında yeni bir deprem daha olabilir. Fay gerginliğini tamamını boşaltmadı. Artçı sarsıntılarla da boşaltması söz konusu değil. Midilli’de kırığın devamı İzmir Körfezi içinden Urla’ya uzanırken bu bölgeden karaya çıkıp Seferihisar’a kadar gidiyor. İzmir için olası büyük depreme karşı ciddi önlemler alınmalı” dedi.

Riskli semtler

Söz konusu fay hattının 6.5 ile 6.7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, şu bilgileri verdi: “Kurumları alarm durumunda olmaları konusunda uyarıyorum. İzmir ve çevresinde bugünden itibaren jeofizik ağının kurulması gerekir. Depremden en çok etkilenecek yerler Kadifekale, Buca, Şirinyer, Yeşildere, Kemeraltı, Basmane, Alsancak ve Bayraklı olur. Özellikle de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile arama kurtarma ekiplerinin tetikte olması gerekir.
Bakanlık kentsel dönüşüm için İstanbul ve İzmir’e öncelik vermeli. Yapısal dönüşüm yerine gerekirse mahalleler boşaltılıp yıkım ve dönüşüm hayata geçirilmeli. Zemin açısından İzmir’in en kötü bölgeleri; Güzelbahçe, Urla, inciraltı, Güzelyalı, Konak, Basmane, Alsancak, Bayraklı, bornova, Alaybey, Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir ve Çiğili’nin olduğu yerleşim alanları. Yamanlar, Doğançay, Bornova-Aydın karayolunun olduğu bölge ve Gaziemir’in arka kısımları ise zeminin sağlam olduğu bölgeler.”

“Kestiremeyiz”

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Celal Şengör, şunları söyledi:  “Urla, Seferihisar hattında uzanan fay hattının deprem üretmesi gibi bir durum söz konusu değil. Böyle bir bilgiye sahip değiliz. İzmir için 7 büyüklüğünde bir deprem riski söz konusu. Daha önce Gediz, Alaşehir büyük depremler yaşanmıştı. Depremin ne zaman olacağını asla kestiremeyiz. Bu risk her an var.”

‘6.5 olacaktır’

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, “İzmir’i etkileyecek deprem düşey doğrultulu atımlı fayda meydana gelecek. Alaşehir, Manisa depremlerinden sonra bu bölgelerdeki grabenlerin İzmir’e doğru devam ettiği yönünde bilgimiz yok. Risk İzmir’in güney kolundaki fayda. Olası kırılma
bu fayda yaşanacaktır ve depremin
büyüklüğü 6.5 olacaktır” dedi.

 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
İzmir için deprem riski geçti mi?
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!