RÖNESANS VE OSMANLI
İstanbul’un fethedilmesinden sonra, Osmanlı-İtalyan ilişkilerinde yoğunlaşma başlar. Ceneviz ve Venediklilere Galata’da ikamet etme izni verilir; 1454´te yapılan anlaşmayla ticaret yapma hakkı da sağlanır. Bu anlaşmanın en önemli maddelerinden biri de birer yıl kalmak üzere İstanbul’da bir elçisinin(balyos) ikamet etmesinin kararlaştırılmasıdır.
Giderek yoğunlaşan Osmanlı-İtalyan ilişkilerinin varlığı nedeniyle açık tutulan diplomasi aracılığı ile, İtalyan sanatçıları İstanbul’a davet eder. Davet edilen sanatçılar arasında İstanbul’a gelip çalışanlar olduğu gibi, İstanbul’a gelemeyenler de olur;ünlü madalya ressamı Andrea Metteo de Pasti (1420-1467) gibi.
Rimini Sarayı’nın resmî ressamı olan Veronalı Andrea Metteo de Pasti , Venedikli tacir Girolama Michielli kanalıyla, Rimini Dükü Sigismondo Pandolfo Malatesta’dan talep edilir. Kendisine ulaşan talebi kabul eden Rimini Dükü , Andreo Matteo de Pasti’yi 1461 yılında Deniz yoluyla Istanbul’a yollar ve Fatih Sultan Mehmet’e sunulmak üzere bir Adriyatik haritası ile dönemin ünlü mühendisi Roberto Valturio tarafından hazırlanan silahlar ve askeri taktiklerle ilgili kitabı da sanatçıya teslim eder. Gerçi sanatçının İstanbul’a gelmesi engellenmiştir ama Roberto Valturi’nun De’re Militari (Askerlik Üzerine,1472) adlı kitabı, daha geç bir tarihte İstanbul’a yollanmış ve Fatih Sultan Mehmet’in özel kitapları arasına girmiştir.