– Kitabı herkes okuduktan sonra konuşuyoruz bu defa… İmza günlerindeki izdihama bakılırsa Mustafa Kemal’i okumayan kalmayacak memlekette…
Bugün itibarıyla 750 bin duvarını aştık. İlk haftada 500 bindi. Şu an itibarıyla, yani iki haftada 750 bini geçti kitap.1881 adet alan yurttaşlar var. Yüzlerce, binlerce alıp, holdinglerinde, fabrikalarında dağıtan insanlar var.
– Geri dönüşler de çoktur mutlaka. Ama ben en çok tarihçilerin geri dönüşlerini merak ediyorum…
Geri dönüş çok hakikaten. Emeğimiz için teşekkür eden var. Takdir eden çok var. Özellikle geniş kitlelere ulaştığı için samimi Atatürkçülerden çok büyük destek var.
KİMSE BÖYLE OKUMADI
– Mustafa Kemal kitabını karalamak isteyen eleştirel birkaç yazı da gördüm…
(Gülüyor) “Atam sarı saçlıydı, mavi gözlüydü… Sen kalk ben yatam” kitapları bunlar diyen var mesela! Okumamış adam kitabı. Okumayı bırak, adam kitaba bakmamış bile. O zaman diyorsun ki; bu kötü niyetli. Kötü niyetli insanlara cevap vermenin de bir anlamı yok. Ben samimiyetle şunu iddia ediyorum: Diyorum ki; 35 yıllık meslek hayatımı ortaya koyarak iddia ediyorum ki, bugüne kadar Mustafa Kemal’i kimse böyle okumadı.
KAYNAK, REFERANS KİTAP YAZDIM
– Bu iddianızın yanıtı kitapta var aslında. Ama bilmeyenler ya da henüz okumayanlar için anlatır mısınız? Mustafa Kemal’in farkı nedir?
Ben de elbette senin gibi, Türkiye’deki milyonlarca insan gibi Mustafa Kemal hayranıyım. Atatürkçüyüm. Ama bugüne kadar okuduğum bütün Atatürk kitaplarına baktığımızda, elbette içlerinde gerçekten muhteşem eserler var. Ancak Atatürk biyografisi olarak, kaynak, referans kitap diye kullanabileceğimiz kitap yok. Yani Atatürk biyografileri var ama gerçekten Mustafa Kemal’i çocukluğundan ölümüne kadar karakter özelliklerinden yeme içme alışkanlıklarına, arkadaşlıklarına kadar detaylı bir şekilde ele alan, anlatan biyografi yok. Benim 2008’de bu kitabı yazmaya karar vermemin sebeplerinden biri de bu. Atatürk biyografileri eğitim sistemi içinde yer almadığı için buradan kaynaklanan boşlukları değerlendirip, bir alternatif tarih yazma çabası ile tam tersine Atatürk’ü karalayan, iftira atan, somut yalanlarla dolu Atatürk biyografileri var piyasada. İşte ben bu duyguyla yola çıktım. Mustafa Kemal’in kişisel özelliklerine odaklanarak, 8-8,5 sene kitap, belge, rapor, akademik çalışma, tez, belgesel, hatıra, kişisel notlar, haber kupürleri, arşiv bilgisi gibi 2 bin civarında bu tür belge ve evrak okudum, notlar aldım. O notlardan 7 bin sayfa özet çıkardık. Son 2 yılda da bunu yazdım. Neden 35 yıllık kariyerimi ortaya koyarak iddia ediyorum diyorum? Çünkü okurken ve yazarken kendimin de bilmediği binlerce bilgi ile karşılaştım ve bunların hepsini bir araya getirdiğimde, bir Mustafa Kemal sevdalısı ve Atatürkçü olarak benim bilmediğim 10 binlerce bilginin yer aldığı bir kitaba dönüştü. Dolayısıyla bunu gönül rahatlığı ile iddia olarak ortaya koyuyorum ve bu iddiamı da herkesin test etmesine açık bir ortam var. Bu kitabı ve diğerlerini okuyarak bu iddiamın doğruluğunu test etme olanağı var. Neden bunu insanlar test etsin istiyorum? Çünkü Atatürk biyografisi yazdığını iddia eden insanların çoğu benzer kaynaklardan faydalandılar. Ama somut yalanlar barındırıyor o biyografilerin çoğu. Dolayısıyla ben hiçbir otosansür uygulamadan, eğip bükmeden, çarpıtmadan, Atatürk’e dair hiçbir bilgiyi gizlemeden somut kaynak referans kitap yazdım. Bunun içinde yer alan bilgilerin doğru olup, olmadığını herkesin teyit etme imkanı var. Bu kitapları karşılıklı olarak okuyup, bunu yapabilirler.
KUMPAS DAVALARIYLA EŞ ZAMANLI
– 2008’e geri dönelim… Atatürk düşmanlığı hep vardı aslında. Ama 2008’den itibaren bu çok daha göz önüne çıktı ve saldırılar arttı. Size göre bunun altında yatan nedir?
Atatürk aleyhinde kampanyalar aslında Atatürk’ün sağlığında başlıyor. Mesela Harold C. Armstrong’un Bozkurt kitabı Atatürk yaşarken yazılmış bir kitaptır ve içinde yalanlar barındırır. Yani aslında bu Tanzimat Fermanı’ndan itibaren emperyalist odakların Türkiye’deki dinci, tarikatçı, cemaatçi yapıları maşa olarak kullanarak başlattığı faaliyetin bir parçası. Tanzimat fermanından sonra jön Türk hareketi ile başlayan özgürleşme, cumhuriyet fikri Mustafa Kemal’le vücut buluyor. Milli mücadeleden sonra devrimler ve cumhuriyet olarak hayata geçiyor. Buna karşılık Atatürk aleyhine yayınlar ve algı operasyonu da başlıyor. Çünkü özellikle İngiltere başta olmak üzere emperyalist güçler görüyorlar ki; Atatürk devrimleri ve Atatürk cumhuriyeti durdurulamazsa sirayet ediyor. Emperyalist güçlerin mağduru bütün mazlum devletlere rol model oluyor. Dolayısıyla bunu kaynağında kurutmak için Atatürk kavramını yok etmek istiyorlar. Bunu da bir algı operasyonu ile karalama faaliyeti olarak yürütüyorlar. Sağlığında başlayan karalama faaliyetleri ölümünden itibaren hızlanıyor. Sağ iktidarlar sürecinde daha rahat hareket kabiliyeti buluyor. 2008 yılı itibarıyla Türkiye’de cumhurbaşkanlığının değişmesiyle beraber Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, Türkiye’nin aydınlarına, akademisyenlerine, gazetecilerine, düşünen insanlarına yönelik kumpas davaları süreci ile eş zamanlı olarak Atatürk aleyhinde kitaplar çıkıyor. Tarih adı altında dergiler çıkıyor. Tarihçi olmadıkları halde, gazeteci olmadıkları halde tarihçi gazeteciymiş gibi yandaş medyada köşe yazarları türüyor. Yaşadığımız siyasi iklimin boşluklarından faydalanan virüsler gibi görüyorum ben bunu.
10 YIL GECEMİ GÜNDÜZÜME KATTIM
– FETÖ’cüler gibi mi?
FETÖ’cüler gibi de düşünebiliriz. İktidarın biraz kendilerine göz yumması ile, aslında iktidara da karşı olan bir faaliyet yürütüyorlar. Bünye zayıfladığında Atatürk’e olan saldırılar artıyor. İşte 2008’de bu sistematik bir şekilde artmaya başlamıştı. Ben de doğrusu eli kalem tutan bir yurtsever olarak bunun sorumluluğunu üzerimde hissettim. Mustafa Kemal’le ilgili bu kitabı yazmayı boynumun borcu olarak gördüm. Çocukluğumuzdan beri bize okutulan Gençliğe Hitabe’nin aslında boş bir metin değil, bize verilmiş bir görev olduğunu düşündüm ve bu görev bilinci ile gerçekten 10 yıl gecemi gündüzüme kattım.
Sizde Yılmaz Özdil yeni kitabı ‘Mustafa Kemal’i anlattı haberiyle ilgili görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Tartışmaya katılın ve Yılmaz Özdil yeni kitabı ‘Mustafa Kemal’i anlattı haberini bizler için değerlendirin.