1. Haberler
  2. 3. SAYFA
  3. Az uyuyan çok kilo alıyor

Az uyuyan çok kilo alıyor

Az uyuyan çok kilo alıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’de yapılan araştırmalara göre üniversiteye başlayan gençler yaklaşık 7 kilo alıyor. Bunun nedenlerinden biri hazır yemek ve fiziksel aktivite azlığı iken, uzmanlar gece geç saatlerde yemenin, alkol tüketiminin ve düzensiz uyku saatlerinin de etkili olduğuna inanıyor. Aslında bugüne kadar yapılan araştırmalara göre tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıkların yanı sıra kilo almanın yenilen yemekler ve bunları ne ölçüde yaktığımızla ilgili olduğu vurgulandı. Ancak bu son veriler sadece ne yediğinizin değil, ne zaman yediğinizin de önemli olduğunu gösteriyor.

Kilo vermek için yapılan diyetlere bakıldığında, aynı miktarda kalori tüketilse de, bunun çoğunu sabah kahvaltısında yiyenlerin akşam yemeğinde tüketenlere kıyasla 2.5 katı kilo verdiği görülüyor. Çoğu kişi bunu gece yenen yemekten edinilen kalorilerin yakılması için fırsat olmamasına bağlıyor. Oysa canlılar uyku halindeyken bile organları çalıştığı için enerji tüketiyor. Bir diğer olasılık da, gece yemeğinin gün içindeki toplam yemek yenen süreyi uzatması. Böylece sindirim sisteminin toparlanma ve yağ yakma fırsatı azalıyor. Zira yağ yakma süreci, organların yeme işleminin bittiğini anladığı zaman başlıyor.

UYUMAZSAN ŞİŞMANLARSIN: Yeterince uyumayan insanlar -ki üniversiteye başlayan gençler de genellikle bu grupta- gece geç yemenin yanı sıra sabah da erken kalktıkları için kahvaltıyı da erken yaparak vücudun yemek yemeden geçirdiği süreyi giderek kısaltıyor. Ayrıca az uyumak, insanın karar alma ve kendini kontrol etme mekanizmasını bozup sağlıksız yiyeceklere yönelme riskini artırıyor. ‘Açlık hormonu’ olarak bilinen leptin ve girelin hormonlarının seviyesini etkileyip iştahı artırıyor.

YEMEK SAATİ, VÜCUT SAAT RİTMİNİN BİR PARÇASI: Vücut saati ritmi, iç içe geçmiş sinyal sistemleri sayesinde sindirim ve metabolizmayla çok yönlü bir etkileşim halinde. Her hücrede vücuttaki fizyolojik işlemleri ve davranışları düzenleyen moleküler saatler çalışıyor. Hormonların ve nörotransmiterlerin salınmasını; tansiyon, bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivitesini, uyku ve uyanıklık hissini düzenleyenler de bunlar. Vücut saatlerinin işlevi, çevremizdeki düzenli olaylara karşı hazırlıklı olmak. Yemek saati de bunlardan biri. Günün farklı saatlerinde farklı biyokimyasal tepkimeler devreye giriyor ve iç organlarımızın görev değişimi ve dinlenmesi süreçlerini düzenleniyor.

DEPRESYONA BİLE NEDEN OLABİLİR: Beslenmedeki yağ veya karbonhidratların metabolizması gibi karmaşık işlemler karaciğer, bağırsak, pankreas, kas ve yağ dokularında meydana gelen birçok işlem arasında koordinasyonu gerektirir. Bu dokular arasındaki iletişim bozulduğunda etkinlikleri azalır ve uzun vadede başta tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve depresyon olmak üzere çeşitli hastalık riskleri artabilir. Seyahat edenler, vardiyalı çalışanlar ve farklı saatlerde uyuyup, yemek yiyen insanlar da etkilenir.

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Az uyuyan çok kilo alıyor
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!