1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. ‘Çift dikiş’ emekli uyarısı

‘Çift dikiş’ emekli uyarısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlara dair tartışmalar devam ederken CHP, MHP ve İYİ Parti’den gelen adım atılabileceğine dair açıklamaların ışığında sistemi bu isimle kurulan derneği örnek vererek eleştirdi.

Erdoğan, “Derneğin başındaki kişinin durumu dahi tek başına sosyal güvenlik sistemimizin nasıl bir felakete itilmeye çalışıldığının en büyük ispatıdır. Hanımefendi 38 yaşında emekli olacaktı. Halihazırdaki sistemdeki kademeli yaş uygulaması sebebiyle bu hanımefendi 2022’de yani 48 yaşında emekli olacak. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yok. 40 yıl çalışmadan devletten maaş alacağım. Böyle şey olur mu? Buna dünyanın hiçbir ülkesinin sosyal güvenlik sistemi dayanamaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan CHP’ye İş Bankası mesajı: Onların direnmesi bir netice vermez 

38 YAŞINDA EMEKLİ!

Düzenlemenin yıllık maliyetinin 26 milyar lira olduğunu kaydeden Erdoğan, “Ekonomik kurtuluş savaşı verildiği dönemde fırsatçılar türedi, domatesti patatesti, çocuk beziydi, undu, ekmekti stokçulukla fırsata dönüştürerek bunlar yapılırken de bir taraftan bunlar türedi. Erken emekli olacak. Kendine göre başka işle de çalışmaya devam edecek. Yani, çift dikiş” derken konuyu gündeme getiren muhalefete de, “yeniden değerlendirin” çağrısı yaptı.

Hâkim-savcı kura töreninde af teklifi açıklaması: Vicdana uygun olmalı 

Erdoğan, dün AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada, emeklilikte yaşa takılanlara dair şu mesajları verdi:

– “Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Son dönemde emeklilikte yaşa takılanlar konusu gündemde. Emeklilik için 1999’a kadar yalnızca hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısı yeterliydi. Bu tarihte yapılan bir düzenlemeyle kademeli olarak yaş şartı da getirildi. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyanın özünde işte bu uygulama vardır. Bir de bu isimde dernek kuruldu. İşe bak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dikkat çeken görüşme 

– Derneğin başındaki kişinin durumu dahi tek başına sosyal güvenlik sistemimizin nasıl bir felakete itilmeyeçalışıldığının en büyük ispatıdır. Derneğin başındaki hanımefendi, 1992’de sigortalı olarak sosyal güvenlik sistemimize dahil olmuş. Şayet eski sistem devam etseydi bu hanımefendi 2012’de, 38 yaşında emekli olacaktı. Halihazırdaki sistemdeki kademeli yaş uygulaması sebebiyle bu hanımefendi 2022’de yani 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayabilecek. Esasen bu kişi zaten emeklilik hakkını kazanmış durumda, sadece maaşı alabilmesi yaşı beklemesi gerekiyor.”

‘HİÇBİR ÜLKE DAYANMAZ’

– “Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yok. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olacak bir kişi, 40 yıl çalışmadan devletten maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacaktır demektir. Böyle şey olur mu? Buna dünyanın hiçbir ülkesinin sosyal güvenlik sistemi dayanamaz. Zaten oralarda da böyle bir uygulama yok. Ortalama insan ömrünün 60 yaşı dahi bulmadığı dönemlerde 40’lı yaşlarda emekli olmanın belki bir izahı vardı ama bugün ülkemizde ortalama insan ömrü 78’i geride bıraktı. Ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir. Bu rakam Avrupa ülkelerinde 65’tir. Türkiye kademeli olarak henüz yeni yeni 65 yaş sınırına doğru çıkmaya çalışıyor.”

Beştepe’de ittifak zirvesi 

‘750 MİLYAR  LiRA YÜK OLUŞTURUR’

Emeklilikte yaşa takılanlar kampanyası yapanlardan önemli bir bölümünün emekli maaşı almaya başladıktan sonra resmi veya gayrı resmi olarak çalışmayı sürdüreceğini dile getiren Erdoğan, “Bu adım siyasi ranta dönüştürülmemelidir. Bu olursa bedeli ülkemize ağır olur” uyarısında bulundu. Erdoğan şunları da söyledi: 

– “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hesaplamalarına göre emeklilikte yaşa takılanlar denilen gruba 6.3 milyon kişi giriyor. Bunların 1 milyon kadarı devlet memuruyken kalanları hizmet akdiyle veya kendi hesabına çalışanlardan oluşuyor. Bunlardan 1.3 milyonu hemen emekli olabilecek durumda, kalanları da peyderpey emekliliğini talep edebilecektir. Bu teklifin ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar lira. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı göz önüne alındığında bu rakam toplamda 750 milyar lirayı buluyor. Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz böyle bir dönemde, böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı diye milletime soruyorum.

FIRSATÇILAR TÜREDİ

– Ekonomik kurtuluş savaşı verildiği dönemde fırsatçılar türedi, domatesti patatesti, çocuk beziydi, undu, ekmekti stokçulukla fırsata dönüştürerek bunlar yapılırken de bir taraftan bunlar türedi. Erken emekli olacak. Kendine göre başka işle de çalışmaya devam edecek. Yani, çift dikiş. Buna adalet, hak denmez. Batı dünyası yaşta emekliliği tırmandırıyor. 65’in altına eyvallah etmiyor yukarı çıkartıyor. Ülkeye maliyetleri fazla da ondan. Yanlış anlaşılmasın, kimsenin hakkında hukukunda gözümüz yok. Emeklilerimiz konusunda en büyük hizmetleri biz getirdik. 68 lira emekli maaşı vardı bu ülkede. Asgari ücret altında emekli maaşı neredeyse kalmadı. Dünyada örneği olmayan şekilde sosyal güvenlik dışında kimseyi bırakmadık. Bir kesimi memnun etmek adına ülke dengelerinin bozulmasına gönlümüz rıza gösteremez.”

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
‘Çift dikiş’ emekli uyarısı
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!