1. Haberler
  2. 3. SAYFA
  3. Gıda üretiminde hile korkunç boyutlarda

Gıda üretiminde hile korkunç boyutlarda

Gıda üretiminde hile korkunç boyutlarda
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, çikolata ve enerji içeceğinin yer aldığı 618 firmaya ait bin 211 parti ürünle ilgili bilgileri kamuoyuna açıklamıştı. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Vekili ve Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, Bakanlığın, gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla yapılan kontrol faaliyetlerinin sonucunu açıkladığını anımsattı. Yapılan açıklamanın ardından piyasada tüketicinin ne kadar büyük tehlike altında olduğunun ortaya çıktığını belirten Vargı, konuyla ilgili son açıklamanın yapıldığı Mart 2018’den bu yana gıdada hile yapan firmaların ve hile yapılan ürünlerin sayısında büyük artışlar yaşandığını kaydetti.

Vargı, Bakanlığın açıkladığı ürünlerin içeriğini incelediklerini, 24’ü alkolsüz içecek, 17’si kahve ve bitki çayı, 31’i çikolata, 7’si enerji içeceği, biri pekmez ve 57’si bitkisel karışımlı macun olmak üzere 137 üründe cinsel gücü artıran ilaç içeriği tespit ettiklerini aktardı. Cinsel gücü artıran sildenafil ve tadalafil gibi ilaçların çikolata, enerji içecekleri ve meyveli gazozlara da konulduğunu ifade eden Vargı, piyasada, içinde subitramin ile hem zayıflatan hem de cinsel gücü arttıran ilaç etken maddeleri olan sildenafil bulunan bitkisel karışımlar ve kapsüllerin bulunduğunu anlattı. Vargı, özellikle çocukların ve gençlerin tehlike altında olduğuna dikkati çekerek “Bu ilaçlı çikolatayı, gazozu bilmeden tüketen çocukların kalp krizi geçirme riski var. Kuvvet macunu diye yaşlı insanlara bazı televizyon kanallarında pazarlanan bu ürünler yüzünden birkaç kaşık fazla tüketen yüzlerce yaşlı kalp çarpıntısı şikayetiyle acillere gidiyor. Bu yüzden tüketicilerin sağlığını hiçe sayan bu firmalara para cezası yerine hapis cezası verilmeli” diye konuştu.

Vargı, süt ve süt ürünlerindeki hile ve tağşişin 272 firmayla ‘korkunç’ boyutlara ulaştığını belirterek, şöyle devam etti: “Peynir, adeta plastik bir ürün gibi yeniden eritilip kullanılmaktadır. Eritme peynirinin ne olduğu mutlaka ambalaj üzerinde tüketiciye açıklanmalıdır. Tereyağına bitkisel yağ, yoğurda jelatin, tulum peynirine nişasta, eritme peynirine bitkisel yağ katılmasının dışında birkaç yıldır süt ve süt ürünlerinde küflenmeyi önleyici natamisin adlı bir kimyasal katılıyor. E-235 kodlu koruyucu bir gıda katkı maddesi olan natamisin antibiyotiği, raf ömrünün artırılmasını sağlamaktadır.”           

 İSİM DEĞİŞTİRİP USÜLSÜZLÜĞÜ SÜRDÜRÜYORLAR

Sinan Vargı, taklit veya tağşiş yapan firmalar, zaman zaman isim değişikliği yaparak aynı usulsüzlüğü işlemeye devam ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bu firmalardan bazılarının sahtekarlığı ileri boyutlara ulaşmış ve bir o kadar da yüzsüzler… 21 kez yakalanıp yine aynı suçu işleyen kişilere bile rastlayabiliyoruz. Gıda yasasında yapılacak değişiklikler 2015’ten bu yana TBMM gündemine gelmedi. Bakın, sıvı yağlarda, et ve et ürünlerinde, süt ve süt ürünlerinde hileli ürün üretimlerinde korkunç artışlar görüyoruz. Gıdada hile ve tağşiş yapan firmaların açıklanması ve ağır para cezaları verilmesi caydırıcı olmayabiliyor. Bu ürünleri üreten ve satanlara mutlaka hapis cezası verilmeli.”

İŞLETMELERE 76 MİLYON 582 BİN CEZA VERİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığınca bu yıl gıda işletmelerine 860 bin 415 denetim yapıldı. Denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilen işletmelere yönelik 10 bin 675, toplamda 76 milyon 582 bin 794 lira idari para cezası uygulandı. 108 işletme için ise cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca Bakanlık, 2011 yılından bugüne kadar tüm eğitim-öğretim dönemlerinde okullar, yaz okulları ve kamplarda bulunan kantin ve yemekhaneler her sömestrde en az bir, yılda en az 2 kez bakanlıkça denetleniyor. Bu çerçevede, 2018-2019 eğitim öğretim dönemi ve yaz döneminde kantinlere 47 bin 805 denetim gerçekleştirildi.

SIVI YAĞDA 300 ÜRÜNDE SAHTEKÂRLIK

Sinan Vargı, zeytinyağı ve ayçiçek yağına daha ucuz yağlar karıştırıp satan firmaların sayısında da büyük artış bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Tam 300 firma zeytinyağı ve ayçiçek yağına daha ucuz fiyatlı yağları karıştırıp satmış.  Et ve et ürünlerinde 414 firma, kırmızı ete, tavuk gibi başka hayvanların etini karıştırırken, sucuk ve kavurma gibi ürünlerde 44 firma at ve eşek eti kullanmış.” 

 

 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Gıda üretiminde hile korkunç boyutlarda
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!