Topluma ışık tutan kitap: ‘Bilgenin Aynası’

Topluma ışık tutan kitap: 'Bilgenin Aynası'
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazeteci Mert İnan’ın kaleme aldığı ve Hayykitap’tan çıkan 200 sayfalık ‘Bilgenin Aynası’nda, Türkiye’de son zamanlarda gündemden düşmeyen cinsiyet eşitsizliği, istismar, şiddet, uyuşturucu, saplantılar, öfke, çarpık davranışlar ile çocuğa yönelik cinsel istismar suçlarının ortaya çıkmasındaki temel nedenler detaylı şekilde ele alınıyor. Kitap aynı zamanda toplumsal ve kişisel ruh sağlığı için yazılı terapi özelliğini barındırıyor. Depresyon, panik atak, stres ve takıntı gibi sorunlara karşı davranış, düşünce ve rahatlama tekniklerinin de anlatıldığı ‘Bilgenin Aynası’ isimli çalışmada Prof. Dr. Özcan Köknel’in yaşamından bilinmeyen ilginç kesitler de aktarılıyor. Milli Eğitim Müfettişi Hasan Âli Yücel’in Özcan Köknel’in nasıl isim babası olduğu, Köknel’in ilkokula neden üçüncü sınıfta başladığı, nişan törenini Demorat Partili devlet büyüğü için neden iptal ettiği, askerden izne geldiği sırada Taksim’de gözaltına alındığı, hemşirelerin Köknel’i akıl hastası sanarak neden hastaneye yatırmak istediği gibi birçok ilginç ayrıntı kitapta yer alıyor.

Özcan Köknel nişan günü gelip çattığında yaşadıkları ise yıllar sonra ilk kez Bilgenin Aynası’nda gün yüzüne çıktı. Menderes liderliğindeki DP’li yıllarda Prof. Dr. Köknel’in nişanını ertelemesine neden olan hadise ilk ağızdan şöyle aktarılıyor: “Nişan hazırlıklarıyla uğraşırken, İhsan Şükrü telefonda heyecanlı bir ses tonuyla, ‘Hemen enjektör alıp Park Otel’e gel. Bu mesele her şeyden önemli’ demişti. Ne olduğunu anlayamadım. Evde nişan töreni yapılacaktı. İhsan Şükrü’nün ses tonundan çok ciddi bir şey olduğunu anladım. Ailelerden izin isteyerek birkaç saatliğine evden ayrılmam gerektiğini söyledim. Herkes şaşkındı. Ailem, Ülkü duruma tepki gösteriyordu. Park Otel’e gittiğimde hadisenin iç yüzünü anlamış oldum. İhsan Şükrü, Demokrat Partili çok önemli bir ismin oğlunu sakinleştirmeye çalışıyordu. Otelde yaptığımız istişareler sonucu hastanın İsviçre’ye gitmesi gerektiğine karar verdik. İhsan Şükrü, İsviçre’ye benim gitmemi istiyor, bir yandan, ‘Bu durumdan kimseye bahsetmeyeceksin’ diye tembihte bulunuyordu. Önemli kişinin oğlunu sakinleştirdikten sonra eve dönmem gerektiğini söyleyip otelden ayrıldım. Nişan töreni iptal olmuş, insanların morali bozulmuştu. Çok önemli bir hastanın tedavisi için gitmek zorunda kaldığımı belirterek konuyu kapadım. Devlet büyüğünün sinir krizi geçiren oğlu ile İsviçre’ye gidemeyeceğimi, ertelenen nişanın yapılacağını, sınavlarımın olduğunu söyledim. Sınavlarım bitince ertelemek zorunda kaldığımız nişanı da gerçekleştirdik. Hemen akabinde, 1958’de Ülkü ile dünya evine girdik.”

GAZİ YAŞARGİL’İN İSYANI

Prof. Dr. Köknel’in anılarındaki çarpıcı bölümlerden birini de dünyaca ünlü beyin cerrahı Gazi Yaşargil ile yaşadıkları oluşturuyor: “İhsan Şükrü’nün girişimleri sayesinde İsviçre’de o dönem için dünyanın en iyi elektroansefalografi (EEG) uzmanlarından eğitim almaya başlamıştım. Kantonspital Üniversite Kliniği’nde görev yapan isimlerden biri de Gazi Yaşargil’di. İsviçre’ye gitmeden önce Gazi Yaşargil ile aynı klinikte görev yapacağımızı öğrendim. İstanbul’dan ayrılırken hocaya fındık, fıstık, şekerleme, lokum gibi hediyelik ürünler almıştık. Zürih’e iner inmez kapısını çaldığım Gazi Hoca, odasından içeri girdiğimde fırça çekmeye başlayınca ne olduğunu anlamadım. Hoca sinirlenip, ‘Paketlerle gelirsiniz, sonra da istemediğiniz şey kalmaz’ diye serzenişte bulunuyordu. Ne olduğunu anlayamamıştım. Yaşargil’e klinikte araştırma görevlisi olarak elektro ansefalografi (EEG) öğreneceğimi söyleyince, duraksayıp, ‘Kusura bakma’ dedi. Meğer tepki göstermesinin özel bir nedeni varmış. O yıllarda yüksek döviz ile yurtdışına çıkmak yasaktı. Birçok zengin Türk vatandaşı, ‘Avrupa’da ameliyat olacağım’ yalanıyla yüklü paralar ile ülkeden çıkış yapıyordu. Bu kişilerin Türkiye’ye raporla dönmesi gerektiğinden, İsviçre’ye yolu düşenler Gazi Hoca’nın kapısını aşındırıp rapor istiyormuş.”

İlgili Topluma ışık tutan kitap: ‘Bilgenin Aynası’ haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz. 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Topluma ışık tutan kitap: ‘Bilgenin Aynası’

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!